BELLEKLER
Bellekler bilgisayarımızdaki verileri geçici veya kalıcı olarak depolamayı sağlayan birimlerdir.
Çeşitleri
Şimdi bu çeşitleri inceleyelim.
- RAM Bellek
Görünüm olarak yeşil PCB üzerine siyah yongalar halindedir.
Açılımı R(random) A(access) M(memory) yani rastgele erişimli bellek olarak adlandırılır. RAM içerisindeki bilgileri geçici olarak depolar. Elektrikler kesildiğinde içerisindeki tüm veriler kaybolur.
Program ve veriler kullanılmadıklarında yığın depolama aygıtlarında bulunur.
Programlar çalışabilmek için önce Ram'e aktarılır. Bu işlemdeki amaç işlemcinin veriye daha hızlı şekilde ulaşabilmesidir.
Ölçüm birimleri bayt cinsindedir.
Çalıştırdığınız program RAM'inizin boyutundan daha büyükse RAM düşük performans gösterebilir veyahut kapanabilir. Bu gibi durumlarda PageFile servisi aracılığıyla sabit diskin bir kısmını RAM olarak kullanmaya çalışır.
RAM Yongaları
SIMM (tek sıralı hafıza modülü)RAM Paketi
Büyük boyutlu programlar RAM ihtiyacını oldukça arttırdı. Artan RAM ihtiyacına ilk çözüm SIMM RAM paketi oldu. SIMM yani tek sıralı hafıza modülleri PCB üzerine RAM yongalarının yerleştirilmesiyle oluşturulmuştur.
Statik RAM : Statik RAM'ler yüksek hızda ve yüksek maaliyettedirler. Devreye entegre durumda olduğundan yenisiyle değiştirmek hayli zordur.Genellikle ön bellek olarak kullanılır.
Dinamik RAM : Şuanda popüler olan bellek türüdür. Düşük maaliyeti ve makul derecedede hızı vardır.
Statik ve Dinamik RAM arasındaki tek fark SRAM'in periyodik olarak yenilenmesi gerekmezken DRAM düzenli olarak yenilenir.
DIMM (çift sıralı bellek modülü)RAM Paketi
Günümüzde kullanılan en popüler RAM türüdür.
Dizüstü bilgisayarlarda SO-DIMM (Küçük çerçeveli çift sıralı bellek modülü ) olarak adlandırılan bir çeşidi kullanılır.
Tek/Çift Taraflı DIMM
DIMM RAM yongaları PCB üzerindeki tek bir yüzeyde bulunuyorsa tek taraflı iki taraftada bulunuyorsa çift taraflı olarak adlandırılır.Doğal olarak çift taraflı olan daha kalındır ve anakartlarda diğer slotların da dolmasına neden olur.
Anakartın hangi RAM türünü desteklediği hakkında bilgi sahibi olmak için size verilen kitapçıklara göz gezdirin.
DDR: Double data rate (iki kat veri transfer)
İki kat veri transferi sağlar. Yani aynı saat sinyalinde 2 kat daha fazla veri gönderebilmektedir.Gümümüzde halen kullandığımız bu RAM 800-1860 mhz arasında çalışma hızına sahip RAM’ler DDR3 RAM türüdür.
Türleri :
- DDR : Çalışma hızları 200-400 mhz arasındadır.
- DDR2 :Günümüzde halen daha kullanılıyor ancak pek tercih edilmiyor. Hızları 400-1066 mhz arasında değişiyordu.
- DDR3: Günümüzde kullanılan RAM türüdür.
- DDR4:2133-3200mhz hıza sahiptirler . Ancak iki kat veri transferini sağlayabilmesi için Quad Channel* şarttır.DDR4 RAM'lerin en büyük avantajı ise cihazınıza bekleme modundayken %45 oranında güç sağlamasıdır herhalde. Tabi hız limitide diğerlerine göre daha yüksek.
RAM türleri ve modül yapıları
ROM (read only memory-salt okunabilir bellek)

Elektrikler kesildiğinde dahi içindeki verileri saklayan bellek türüdür. İlk üretilen ROM'lar sadece okunabilir özelliktedir.Ancak zaman geçtikçe belleklerde elektronik olarak değişiklikler yapılabilmiştir. Genel olarak 4'e ayırabiliriz.
MPROM (masceble programmable read only memory-maske programlı ROM)
Özel bir program veya veriyi maskelemek amacıyla kullanılan üretici tarafından programlanan ROM çeşididir.
PROM( Programmable Read Only Memory - Programlanabilir ROM)
Kullanıcı tarafından ROM programlayıcı adı verilen özel bir devre ile sadece bir defa programlanabilen ROM türüdür.
EPROM(erasable programmable read only memory- silinebilir programlanabilir ROM )
Morötesi ıĢık ile silinebilen, içerisindeki bilgiyi yıllarca koruyabilen ROM çeşididir. Morötesi ışık koruyucu gövde üzerindeki quartz ile kapatılmış küçük bir pencereden verilir.

EEPROM/FLASH ROM (erasable programmable read only memory- silinebilir programlanabilir ROM )

BELLEK SEÇİMİ NASIL YAPILIR ?
Daha fazla RAM daha fazla performansa tekabül eder. Birden fazla program açıkken genel sistem yavaşlığı ve aşırı sabit disk kullanımı veya “disk thrashing”dir.Ram yetersiz olduğunda sabit diske daha çok başvurulduğundan sabit disk daha çok çalışıp ses üretir, buna disk trashing denir.
BELLEK MONTAJI
Bilgisayarımızdaki parçalar düşük voltajla çalışır bu yüzden vücudumuzdaki statlik elektrikten zarar görebillirler. Bunu önlemek amacıyla öncelikle deşarj olmamız gerekir. Bunları önlemek için duvar çeşme gibi toprakla temas eden yüzeyleri kullanabiliriz.
RAM’lar yuvalarına yerleştirilip bastırılınca yandaki kilitler çentiklere denk gelerek çıkmasını engelleyecektir. Masaüstü bilgisayarda ram modülleri dik olarak yerleştirilirken dizüstü bilgisayarlarda yatay olarak yerleştirilir.